Cuidant-ne la salut, aconseguirem una bona imatge.
La regla principal és la de la neteja. Hauríem de fer-ho després de cada àpat. I mai anar al llit sense raspallar i passar el fil dental. Amb el fil dental, en netejar els espais interdentals, evitem que les restes de menjar i beguda es dipositin en ells i enfosqueixin la dentadura. Podem fer servir un raspall elèctric per assegurar que invertim el temps necessari en el raspallat. Tot i la qualitat dels aparells que trobem a les farmàcies, alguns professionals recomanen capçals de duresa mitjana per evitar que es ratlli l’esmalt. I també hem de tenir en compte que els raspalls cal canviar-los, com a poc, cada tres mesos.
L’altre aspecte a vigilar és la tipologia d’aliments que ingerim. No us diem que els eviteu, però sí que en sigueu conscients, per tenir en compte tant la quantitat com la freqüència. Els aliments àcids, com taronges, llimones, tomàquets, vinagres… i les begudes carbonatades, poden descalcificar l’esmalt de les dents. I begudes com cafè, te i vi, poden tenyir-les. Fins i tot el vi blanc pot enfosquir l’esmalt. Hi ha aliments que poden neutralitzar l’efecte. Així, un aliment ric en calci com el formatge neutralitza l’àcid del vi. Per altra banda, espera mitja hora per raspallar després de prendre begudes o aliments àcids. Això és perquè els nivells d’àcid del vi poden fer reacció amb la pasta de dents, per això és millor esperar uns trenta minuts per deixar que la saliva faci la seva feina i neutralitzi l’àcid.
També hem de vigilar amb la temperatura de begudes i aliments. Un canvi de temperatura provoca augment de sensibilitat i, fins i tot, inflamacions en els vasos sanguinis de l’interior de les dents. Per altra banda, aliments enganxosos i calents, com xocolata o salsa barbacoa, s’adhereixen més a les dents.
És molt convenient mantenir la boca amb un bon grau d‘humitat, per tal de tenir una barrera protectora que eviti que els aliments estiguin en contacte permanent amb les dents. Beure aigua i mastegar xiclet són dues formes d’aconseguir-ho.
Presta especial atenció al col·lutori que fas servir. No tots es recomanen de fer servir de forma contínua. Així, per exemple, alguns especialistes desaconsellen l’ús prolongat dels col·lutoris amb clorhexidina (un actiu desinfectant i de bactericida i fungicida), doncs asseguren que és una substància que tenyeix la dentadura.
Compte amb els dentífrics blanquejadors. Segons alguns especialistes, algunes de les pastes blanquejadores i gels que es venen en farmàcies i parafarmàcies no són recomanables, ja que, en ser abrasives, si les fas servir durant molt de temps, desgastaràs l’esmalt, que és la capa protectora de la dent, i la que li dóna el color més clar.
El tabac s’hauria d’evitar. Provoca la pèrdua de la permeabilitat de les mucoses, és a dir, disminueix l’oxigenació dels teixits, provocant-ne l’envelliment prematur i deteriorant la salut dels teixits que envolten les dents.
I somriu!