American Psycho, Dexter, Ozark i ara, Björn Diemel. És un advocat que decideix posar en pràctica els mètodes del seu client, un cap de la màfia. A la sèrie “Mindfulness per a assassins”, mig thriller i mig comèdia, el protagonista aprèn a estar més present i a prendre les seves decisions amb plena consciència. Així, troba una manera de posar ordre a la seva vida caòtica, fins i tot en les situacions més fosques.
Adaptar la llar és una manera de practicar el mindfulness, ja que implica aturar-se i observar el que cada època ens aporta, emocionalment i física. Els canvis estacionals són una excel·lent excusa.
I no, no cal que arribem als extrems del Björn.
Quan arriba l’hivern, amb el fred i la disminució de la llum natural, sent els dies més curts, podeu sentir-vos amb un ànim més baix, més tristos i, fins i tot, més irritables. Si sou dels que us passa, no sou un cas estrany. Es coneix com a trastorn afectiu estacional. Per evitar-ho o, si més no, minimitzar-ho, podem fer un canvi estacional a la nostra llar. Veiem en què consisteix i perquè ens pot ajudar.
Es tracta de fer una neteja profunda, reorganitzar i redecorar la llar per adaptar-la a la nova estació. D’entrada, un canvi com aquest simbolitza deixar enrere un cicle per començar-ne un altre. Ens aporta una sensació de novetat que pot evitar l’avorriment d’un entorn estàtic.
És també una forma d’adaptar-nos al ritme de la natura. A l’estiu i a la tardor hem buscat els espais oberts, frescos i ben ventilats. A l’hivern buscarem més calor, més confort i més intimitat.
Dedicar temps a adaptar la llar es pot convertir en un ritual de mindfulness. És una pràctica que implica atenció plena, ja que ens permet connectar-nos amb l’aquí i ara i gaudir del procés de transformació. Això pot aportar beneficis psicològics similars als de qualsevol pràctica de meditació, promovent un sentit d’acceptació i gratitud.
Un dels principis del mindfulness és deixar anar el que no necessitem. A la llar podem aplicar el que es coneix com a “declutering”, desfer-nos d’objectes innecessaris per sentir-nos més lleugers i tranquils amb el nostre entorn.
És el moment per preparar edredons i mantes per als llits i el sofà. També per canviar les cortines per unes de materials gruixuts com el vellut o la llana. Podem considerar incorporar catifes a la sala d’estar, els dormitoris i el menjador. Els tèxtils que escollim no només aportaran calor sinó també una sensació de confort. Els colors ideals passen pels teula, vermell òxid, caldera, mostassa i, per a les transicions i els neutres, pels tons beix o gris.
Al bany, podem afegir estores càlides i suaus per evitar el fred del terra en sortir de la dutxa. Tenir a mà tovalloles gruixudes i acollidores, fins i tot escalfades, pot fer la sortida encara més agradable. Els elements aromàtics com l’eucaliptus afegirien un plus per convertir el bany en un lloc a on gaudir de moments de relaxació.
Des d’un punt de vista més funcional, i abans que comenci el fred, hem de revisar el sistema de calefacció. Cal comprovar que funcionen els radiadors, la caldera i els filtres. I si tenim xemeneia, que està neta i en bon estat per no treure fums o olors indesitjables.
Cada estació té la seva decoració. Podem introduir elements com pinyes, branques seques o fulles de tardor. També podem afegir espelmes aromàtiques amb olors càlides, com la canyella o la vainilla, que evocaran una atmosfera hivernal. I, si encara la tenim, retirar la decoració estiuenca. La il·luminació ha de ser càlida, reforçant el recolliment i el confort.
A l’hivern, la sala d’estar esdevé el cor de la casa, un lloc de reunió per compartir, sigui relaxant-se, llegint o veient pel·lícules. Es pot adaptar afegint coixins i mantes a sofàs i butaques, reorganitzant els seients per apropar-los als punts de calor, i col·locant tauletes auxiliars per tenir a mà una tassa de te o cafè, llibres o revistes. Tot per aconseguir llocs funcionals i còmodes.
Les activitats relacionades amb el menjar prenen importància. La cuina i el menjador també són protagonistes. Hem de revisar el rebost i tenir a mà ingredients per als plats d’hivern, com sopes, estofats i infusions. Crear un ambient de confort a la taula pot incloure estovalles de colors càlids i espelmes per crear una sensació de calor visual. Al menjador, una llum càlida sobre la taula afavorirà una atmosfera de benestar durant els àpats, convertint els àpats en petits rituals que ajuden a combatre el fred i la foscor de l’hivern.
Els racons de lectura o relaxació guanyen importància, ja que són espais perfectes per gaudir d’activitats interiors que ens permeten desconnectar. Un racó amb una butaca còmoda, una manta, una llum de lectura càlida i una taula auxiliar per tenir a mà una beguda calenta pot convertir-se en un espai essencial per als moments de calma i descans.
Aquest procés de transformació no només ajuda a mantenir un espai funcional i agradable, sinó que crea una sensació de benestar profund. En adaptar la llar a l’hivern, estem construint un refugi que ens permet connectar amb el present i gaudir del ritme natural de cada estació, practicant mindfulness en la mateixa llar.